Välineitä tunnesyömisen hallintaan

Naistenkartano
Pääkäyttättäjä
Viestit: 1437
Liittynyt: Ti Marras 23, 2004 17:34

Välineitä tunnesyömisen hallintaan

ViestiKirjoittaja Naistenkartano » To Touko 15, 2008 14:42

Kevään viimeisellä luennollamme toukokuussa psykologi, kouluttaja Lea Polso luennoi aiheesta ”Välineitä tunnesyömisen hallintaan”. Luennolla Lea Polso puhui ”syötättämisestä”, avasi syömisen sipulimallia ja antoi konkreettisia välineitä tunnesyömisen kontrollointiin.

”Syötättämisellä” Lea Polso tarkoittaa sitä olotilaa, kun syömme vaikka meillä ei ole varsinaisesti nälkä. Hän kehotti jokaista pysähtymään ja miettimään, miksi meillä on mielitekoja ja mitä niiden takana voisi olla. Monesti mieliteon kohde viittaa siihen tunteeseen, jota sillä hetkellä tunnemme. Olisikin hyvä pysähtyä miettimään, kaipaanko sittenkin ruuan sijaan esim. vettä, hellyyttä, unta tai vaikkapa liikkumisen iloa. Vaikka syötättämistilanteen avaaminen saattaa tuntua pelottavaltakin, olisi hyvä suostua avaamaan sitä itselleen.

Syömiskokemusta voisi verrata sipuliin. Jokainen sipuli on erilainen ja ainutkertainen. Syömisen sipulimalli on viitteellinen, kokemuksellinen mielikuva. Kerrokset ovat erilaisia ja eri vahvuisia. Ne ovat eri tavoin aktivoituneita ja jokaiselle muodostuu omanlaisensa sipuli. Tässä sipulimallin kerroksia:
1. pyrkimys syömisen tiukkaan kontrollointiin
2. laihdutusyritysten tuottama tempoileva / kaoottinen syöminen
3. tapasyöminen vailla erityistä tunnelatausta
4. itsehoidollinen syöminen à syödään stressiin, väsymykseen, kun harmittaa (osittaista tunnesyömistä)
5. minän ydintä ja rajoja ilmaiseva syöminen à ilmaistaan jotain vaille jäänyttä puolta itsessämme
6. luonnollinen, mutkaton syöminen

Lea Polso antoi luennolla myös konkreettisia välineitä tunnesyömisen hallintaan. Keskeinen askel tunnesyömisen hallinnassa olisi rauhoittua oman syömisen kanssa. Radikaalit ruokavalioiden muutosten suunnittelut ja kokeilut tulisi kokonaan lopettaa. Viimeiset illalliset olisi hyvä jättää pois ja tulisi totuttautua ajatukseen, että ruokaa on jatkossakin riittävästi, jolloin salaa syöminen loppuu. Lea Polso kehotti kuuntelijoita pysähtymään ja arvioimaan omia totuttuja tapoja oman hyvinvoinnin kannalta. Liittyykö syömiseen rutiininomaisia tapoja, joista olisi aika luopua? Konkreettisena neuvona voisi toimia myös se, että pysähtyy kuuntelemaan omia tarpeita ja tunteita. Kuulostele omaa kehoasi ja tunnustele, mitä sinussa tapahtuu. Pyri keräämään itsellesi mutkattoman syömisen kokemuksia. Anna vatsan nälän kehittyä, kuulostele, mitä kaipaat ja kuinka paljon. Syö sitten rauhassa ja nautiskellen. Virittäydy kuulostelemaan, milloin olet kylläinen ja lopeta sitten syöminen. Jää levollisin mielin odottamaan seuraavaa mahdollisuutta mutkattomaan syömiskokemukseen.

On hyvä muistaa, että elämä on rikas kokonaisuus. Jos keskitymme vain painoon, syömiseen ja ulkonäköön, elämämme alkaa pyöriä niiden ympärillä ja elämä kapeutuu. Emme voi koskaan tuntea olevamme rakastettuja, ellemme löydä sitä, keitä todella olemme. Saadaksemme kylliksemme, riittävästi, meidän on uskottava, että olemme riittäviä.

Minkälaisia ajatuksia tunnesyöminen sinussa herättää? Minkälaisissa tilanteissa koet, että sinua ”syötättää” ja mistä se voisi johtua? Millaiselta sinun syömisen sipulimallisi voisi näyttää?
Viimeksi muokannut Naistenkartano, To Marras 26, 2009 13:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Caritas
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Touko 04, 2009 14:10

ViestiKirjoittaja Caritas » Ma Touko 04, 2009 16:30

Olen ollut puolet elämästäni anorektikko ja toisen puolen sitten ensin isokokoinen ja nyt erittäin obeesi, niin kuin lääkärini muistaa joka kerta mainita. Hankala elämä sai minut ensin kieltäytymään syömästä ja nyt hankaluudet saavat minut syömään. Lohdutan itseäni hyvällä ruoalla ja syön sitä ihan liikaa. Sokeritautisena en syö pullia, sokerikakkuja, karkkeja , perunaa tai ylipäätään mitään kovin hiilari- tai tärkkelyspitoista, mutta jos teen hyvää ruokaa, en pystykään lopettamaan syömistä yhteen annokseen. Joskus tuntuu että syön jopa itseltäni salaa. Liikkuminen on vaikeutunut, minulla on ollut korkea verenpaine ja inhoan vaatteiden ostamista. Miten tästä suosta pääsee kuivalle maalle?
Carpe diem, quam minimum credula postero.

Teerilintu
Viestit: 7
Liittynyt: Su Kesä 20, 2010 10:04
Paikkakunta: kokemäki

Suosta ylös

ViestiKirjoittaja Teerilintu » Ke Kesä 23, 2010 23:15

Oletko onnistunut pääsemään suosta ylös?

Itselläni on osittaista tunnesyömistä.
Syön väsyneenä ja tylsistyneenä.

Tiedän, että kroppani kaipaa liikuntaa, mutta
"väsymys", mukavuusalueellani lilluminen, ottaa lähestulkoon aina vallan.

Tästäkin suosta, pitäisi jotenkin nousta. :)